အဆီချရန် အသီးအရွက် ( ၁ဝ ) မျိုး
18-Nov-2019
ဗိုုက်ထွက်လာတာဟာ ဗိုုက် နှင့် ခါးပတ်လည်မှာ အဆီတွေ ခိုုအောင်းလာသလိုု၊ ဝမ်းဗိုုက်တွင်း
အူထိန်းမြှေးထဲမှာ အဆီတွေ စုုအောင်းလာတာကြောင့် ဖြစ်ရတာပါ။ ဗိုုက် နဲ့ ခါး
တုုတ်လာတဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုုယ် အချိုးအဆက် ပျက်ယွင်းသွား သလိုုသွေးတိုုး၊ ဆီးချို
နှလုံုး အသည်း ရောဂါတွေဖြစ်ဖိုု့လဲ ပိုုနီးစပ်လာပါတယ်။ လူများစုုကတော့
ဗိုုက်အဆီချဖိုု့အတွက် အဆီများမဲ့ အစာတွေကိုု ရှောင်ကြပြီး အဆီလဲမတိုုး
အဟာရလဲဖြစ်မဲ့ အစားအစာတွေ စားကြပါတယ်။ ခုုအဆီမတိုုးဘဲ ဗိုုက်အဆီကျဖို့ အထောက်အကူပြုတဲ့
အသီး ၁ဝ မျိုး အကြောင်းပြောမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
၁။ မက်မွန်သီး (Almonds)
အကျိုးပြုအဆီ polyunsaturated နှင့် monounsaturated fats များပါဝင်ပါတယ်။ ထိုု့ကြောင့်
စာလောင်မွတ်သိပ်ခြင်း ပြေပျောက်စေပါတယ်။ ၎င်းအဆီများက နှလုံုးရောဂါကိုု ကာကွယ်ပါတယ်
။Magnesium ပါဝင်မှု များပြားတဲ့အတွက် ကြွက်သားဖွံ့ ဖြိုးမှုကိုု အားပေးပြီး အဆီခိုုအောင်းခြင်း
လျော့နည်းစေပါတယ်။
၂။ ဖရဲသီး ( Watermelon )
The American Dietetic Association က ဖရဲသီးဟာ ဗိုုက်အဆီကျဖိုု့အကောင်းဆုံုး
အစာလိုု့ဆိုုပါတယ်။ ရေဓါတ် ၉ ၁% ပါဝင်တဲ့အတွက် ဆီးရွှင်စေပါတယ်။ အစာခံစေပါတယ်။
vitamins B1, B6 and C, potassium and magnesium တို့ ကြွယ်ဝပါတယ်။ ဖရဲသီးဖျော်ရည်
၂ ခွက် နေ့စဉ်၊ ၈ ပတ်သောက်ပါက ဗိုုက်အဆီ သိသိသာသာလျော့ကျစေကြောင်း University of Kentucky
မှာပြုလုုပ်တဲ့ လေ့လာမှုမှာ တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ ပုံုမှန်သောက်သုံုးပါက နှလုံုးအဆီခဲပိတ်ခြင်းကိုု
ကောင်းစွာ တားဆီးနိုုင်ကြောင်းတွေ့ရပါတယ်။
၃။ ပဲ (Beans)
ပဲအမျိုးမျိုး စားသုံုးပါက ဗိုုက်အဆီ လျော့စေပါတယ်။ ဖိုုင်ဘာဓါတ်က အစာခံစေပါတယ်၊
အစာချေခြင်းကိုု ကောင်းစေပါတယ်၊ ပရိုုတင်းဓါတ်က ဖွင့်ဖြိုးမှုကိုု အားပေးပါတယ်။
၄။ တရုုတ်နံနံကြီး (Celery)
ဖိုုင်ဘာဓါတ်၊ calcium ၊ vitamin C တိုု့က အဆီကျစေပါတယ်။ဖျော်ရည်လုုပ်၍ ခွက်တဝက်ခန့်
အစာမစားမီ သောက်ပါက အစာချေခြင်း ကောင်းစေပါတယ်။ ပါဝင်သော Apigenin က
အမျိုးသမီးများမှာ သားဥအိမ် ကင်ဆာဖြစ်ခြင်းကိုု ကာကွယ်ပါတယ်။
၅။ သခွားသီး ( Cucumbers )
ရေဓါတ်များစွာပါဝင်ပါတယ်။ ဖိုုင်ဘာ၊ ဗီတာမင်နှင့် သတ္တုဓါတ်များလဲ ပါဝင်ပါတယ်။ နေ့စဉ်စားသုံုးပါက
အသားအရေ လှပစေပါတယ်။
၆။ ခရမ်းချဉ်သီး (Tomatoes )
9-oxo-ODA ကွန်ပေါင်းက သွေးတွင်းအဆီ ကျစေပါတယ်။ Antioxidant lycopene က အရေတွန့်ခြင်းကိုု
ကာကွယ်ပါတယ်။ ကင်ဆာကိုုကာကွယ်ပါတယ်။
၇။ ထောပတ်သီး (Avocado)
Lecithin ခေါ် amino acid က ကိုုယ်ခန္ဓာ ထိန်းသိမ်းရေးအတွက် အရေးပါပါတယ်။
monounsaturated နဲ့ polyunsaturated fats က ဗိုုက်အဆီတွေ လောင်ကျွမ်းသွားအောင်
ကူညီပါတယ်။ ဖိုုင်ဘာက အစာခံစေပါတယ်။ အိုုမင်းခြင်း anti-aging ဓါတ်၊
မှိုရောဂါကာကွယ်ခြင်း antifungal ၊ ဘက်တီးရီးယားပိုုးကိုု ကာကွယ်ခြင်း
antibacterial ဓါတ်များပါဝင်ပါတယ်။
၈။ ပန်းသီး (Apples)
ပန်းသီးမှာ ဖိုုင်ဘာဓါတ်၊ flavonoids, phytosterol and beta-carotene တိုု့ ပါဝင်ပါတယ်။
အစာခံစေနိုုင်ပါတယ်။ အဆီကျစေပါတယ်။ တစ်ရက် ၃ လုံုးအထက်စားရင် အမျိုးသမီးတွေမှာ
အဆီကျထိုု့ တခြားယှဉ်စရာ မရှိပါလိုု့ Brazilian study တခုုက ပြောပါတယ်။ Pectin
ခေါ်တဲ့ ကွန်ပေါင်းက ဝိတ်ကျစေပါတယ်။ ပက်တင်ဟာ ကြာကြာဝါးပါကဂျဲ ပုံုစံ ဖြစ်သွားပြီး
အစာအိမ်တွင်းမှာ အဆီနဲ့ ကိုုလက်စထရောကိုု ဆွဲယူ ဖယ်ရှားနိုုင်ပါတယ်။ အူကင်ဆာကိုု
ကာကွယ်ပါတယ်။ Antioxidants and vitamin C တိုု့က အရေတွန့်ခြင်းကိုု ကာကွယ်ပါတယ်။
၉။ Tart Cherries
University of Michigan မှာ လေ့လာမှု တစ်ခုုက ချယ်ရီသီးဟာ သွေးတိုုး၊ နှလုံုး
ဆီးချို တိုု့ကိုု ကာကွယ်နိုုင်တယ်လိုု့ တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ ကိုုလက်စထရောကိုု
ကောင်းစွာလျော့ကျစေပါတယ်။ အိုုမင်းခြင်းကိုု ကာကွယ်ခြင်း anti-aging သဘာဝလဲ
ရှိပါတယ်။
၁ဝ။ နာနတ်သီး (Pineapple )
Bromelain enzyme က ပရိုုတိန်း ဇီဝကမ္မလုုပ်ငန်းကိုု ဆောင်ရွက်နိုုင်သဖြင့်ဗိုုက်ပူခြင်းကိုု
လျော့စေပါသည်။ ဗိုုက်အဆီလျော့ရန် အစားအစာပေါ် ၅ဝ% သာတည်သဖြင့်၊ လေ့ကျင့်ခဏ်းလုုပ်ခြင်းကိုု
ပစ်ပယ်ထား၍ မရပါကြောင်း။
Ref:
ဒေါက်တာမြင့်သိန်း
Myanmar Health Tips